Bindingsangst
Vergeten betekent niet vergeven
Petra is een beetje afstandelijk zegt Michiel terwijl hij zijn hand naar haar uitstrekt, maar hij laat zijn hand weer zakken als hij merkt dat ze niet reageert. Is dat het beeld van jullie relatie? Allebei knikken ze. Natuurlijk hebben we wel eens ruzie, maar dan verontschuldig ik me en wil het weer goed maken zegt Michiel. Maar jij sluit je dan af, soms ga je zelfs naar boven en sluit je op in je kamer. Ik richt me tot Petra en vraag haar of ik het goed begrijp dat ze dan in dekking gaat. Je vertrouwt Michiel dan niet. Petra knikt. Petra wat heb je met Michiel mee gemaakt , waardoor je niet meer kunt vertrouwen?
Vertrouwen is de essentie in een liefdesrelatie. We kunnen geen gemeenschappelijke bankrekening hebben, niet open praten, niet kwetsbaar zijn als we elkaar niet vertrouwen. Wellicht is er wel een onvoorwaardelijk vertrouwen dat we de kinderen goed behandelen. Of om niet vreemd te gaan. Maar het werkelijk allerbelangrijkste vertrouwen is het vertrouwen dat onze partner achter ons staat en er voor ons zal zijn als we hem/haar nodig hebben. En als dit vertrouwen beschadigd wordt, twijfelen we of onze partner wel van ons houdt. We worden onzeker of onze relatie op den duur wel voldoende draagvlak heeft. Binding ervaren wij als liefdevolle zekerheid van saamhorigheid: We hebben het zekere gevoel nodig, dat de ander, als we ons tot hem/haar wenden er voor ons is. Als dat vertrouwen beschadigd wordt, wordt ook de binding beschadigd als onze partner ons in de steek laat. Dat hij niet terug belt, terwijl hij het beloofd had, is vervelend, maar normaliter geen beschadiging. Maar als we hem vooraf gevraagd hadden om bereikbaar te zijn omdat we op de uitslag van het borstkankeronderzoek wachten, dan beginnen we eraan te twijfelen of we wel belangrijk voor hem zijn. Hoe belangrijker de situatie voor ons was des te meer we ons verlaten voelen. Ons vertrouwen wordt beschadigd en krijgt een deuk.
Als het vertrouwen beschadigd is, gaan we ons beschermen en trekken we ons emotioneel terug. Vaak merken we het niet eens zelf dat we dat doen en dan helpt de vraag: Sinds wanneer voelt de relatie anders? Dit brengt ons op het spoor welke gebeurtenis de oorzaak is van de beschadiging, die onze relatie nog jarenlang belast.
De man die een uur te laat kwam op zijn eigen huwelijk, de vrouw die vreemdging terwijl haar man in het ziekenhuis lag, of Michiel die de angstige Petra 3 weken voor de geplande geboorte een weekend alleen liet om zijn zus te bezoeken. De dochter gaat intussen al naar school, maar de wonde bij Petra is nog steeds niet geheeld. Want vergeten betekent nog lang niet dat er vergeven is.
Dit gaat over een volwassenen verhaal, maar het kan natuurlijk net zo goed ontstaan als kind, waar een ouderdeel er niet voor ons is op het moment dat we hem/haar écht nodig hebben en we vast erop gerekend hadden dat ze er voor ons zijn, die ouders.
Wellicht kan er zelfs een bindingsangst uit ontstaan.
Bron: Brigitte – Oskar Holzberg
Laatste nieuws
3
oktober
Bij de zorgverleners begint het te kraken
We hebben hier in Nederland gelukkig een van de beste zorgstelsels ter wereld. Daar mogen we ons abs…
meer7
november
RIVM: Vaccins kunnen het immuunsysteem verstoren
Bron: Artikel Annemieke Nieborg - Vaccinaties
Al jaren doe ik onderzoek naar vaccins. Mijn zoektoch…
meer2
februari
Depressie is géén chemische onbalans in uw hersenen
Deze overtuigende video bevat interviews met deskundigen, ouders en slachtoffers. Het is het verhaal…
meer12
januari
Hoe jeugdtrauma's je gezondheid blijvend beïnvloeden
Kinderen zijn afhankelijk van ouders en als die ouders niet voor een veilig thuis kunnen zorgen heef…
meer